Meta, İsmail Haniye paylaşımlarının “yanlışlıkla” kaldırıldığını açıkladı; özür diledi

Posted by

T24 Dış Haberler

Meta, Malezya Başbakanı Enver İbrahim‘in Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye‘nin İran’ın başkenti Tahran’da öldürülmesiyle ilgili olarak başsağlığı dilediği sosyal medya paylaşımlarını kaldırdığı için özür diledi. Meta, paylaşımın, “yanlışlıkla kaldırıldığını” savundu. 

Reuters’a konuşan bir Meta sözcüsü, “operasyonel bir hata” nedeniyle üzgün olduklarını ve içeriğin “doğru haber değeri etiketiyle” geri yüklendiğini söyledi.

ABD’li sosyal medya devi, Hamas’ı “tehlikeli örgüt” olarak tanımlıyor ve grubu öven içerikleri yasaklıyor. 

Enver, 31 Temmuz’da Facebook ve Instagram’da Haniye’nin ölümü üzerine başsağlığı dilemek için bir Hamas yetkilisiyle yaptığı telefon görüşmesinin video kaydını yayımlamıştı. Ayrıca Haniye ile mayıs ayında Katar’da yaptığı son görüşmeden bir fotoğrafı ve taziye mesajını da paylaşmıştı. Daha önce de Meta, Enver’in Haniye ile yaptığı görüşmeye ilişkin Facebook paylaşımlarını yanlışlıkla kaldırdığını açıklamış ve gönderiyi geri yüklemişti. 

Malezya’nın iletişim bakanı ve Başbakanlık Ofisi üyeleri pazartesi günü Meta temsilcileriyle bir araya gelerek bir açıklama istedi.

Malezya, platformlarında Filistin yanlısı içeriği engellemeleri halinde Meta ve diğer sosyal medya şirketlerine karşı sert önlemler alınabileceği uyarısında bulundu.

Ne olmuştu?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) Türkiye’de Instagram’a erişim engeli getirmişti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Haniye’nin ölümü ile ilgili taziye mesajlarının Instagram tarafından engellediğini söyleyerek tepki göstermişti. Instagram’a erişim engeli kararı bu tepkinin ardından geldi. 

Instagram’a erişim engeli devam ederken, dün Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bürokratlarıyla META yetkilileri arasında kritik bir toplantı gerçekleştirildi. Saat 13.00’te başlayan toplantı 19.00’da sona erdi. Toplantıya, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu‘nun yanı sıra Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkilileri de katıldı.

HaberGlobal’de yer alan habere göre; görüşmede, Türkiye’nin katalog suçlar ve toplumun hassasiyetlerine aykırı içeriklere yönelik talepleri bir kez daha dile getirildi. Özellikle, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye için yayımlanan taziye mesajlarının algoritmalar tarafından engellendiği gerekçesiyle META’ya eleştiriler yöneltildi. META ise, ABD’nin Hamas’ı terör örgütü olarak kabul ettiğini ve bu çerçevede algoritmaların devreye girdiğini savundu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, “Instagram’ın açılması konusunda yapılan görüşmelerde tam istediğimiz sonucu alamadık. Bu işi bugün bitirebileceğimizi düşündüm ama olmadı. Instagram konusunda bir ilerleme yok” dedi.

Bilişim hukukçusu Prof. Yaman Akdeniz, Türkiye’nin Instagram’ı engelleme kararını değerlendirdiği sosyal medya paylaşımında “Türkiye’nin taleplerinin ‘katalog suçlarla’ ilgili olmadığını düşünüyorum. Katalog suçlar işin hem bahanesi hem de hukuki süreçleri ve itirazları, tam da adli tatil sırasında kıskaca almak, yavaşlatmak ve Instagram’ı kıstırmak” demişti. 

TIKLAYIN – 57 milyon kullanıcı Instagrama giremiyor | Prof. Akdeniz: Erişim engelinin Altun’un “Haniye” paylaşımıyla doğrudan bağlantılı olduğunu düşünüyorum

TIKLAYIN – Prof. Akdeniz: Katalog suç işin bahanesi, amaç hukuki süreçleri ve itirazları adli tatil sırasında kıskaca almak, Instagram’ı kıstırmak

X hesabından paylaşım yapan Yaman Akdeniz, “Devlet büyüklerimiz Instagram’ı sürekli uyarıyor, fakat açık bir hukuka aykırı davranıştan da bahsedemiyor. Dün Bakan Uraloğlu ‘Instagram’ı katalog suç kapsamında uyardık ancak karşılık bulmadı’ demişti. Bakalım neymiş bu ‘katalog suçlar’ ve karşılığı bulunmayan şeyler. Öncelikle, bahsi geçen ‘katalog suçlar’ CMK’daki katalog suçlar değil, 5651 sayılı Yasa’nın 8. maddesinde yer alan katalog suçlar. BTK Başkanının da yetkisi zaten bu suçlarla kısıtlı” dedi.

Katalog suçlar arasında 10 suçun olduğunu aktaran Akdeniz, “10 farklı suç tipini içeren katalog suçlar arasında müstehcenlik, fuhuş, çocukların cinsel istismarı, Atatürk’e hakaret ve MİT Kanunda yer alan bazı suçlar bulunmaktadır. O halde, Instagram bu suçlardan bir veya birkaç tanesine istinaden uyarıldı ve karşılık alınamadı. Bu aşamada, bahsi geçen suçlara ilişkin hangi içerikler bakımından Instagram’ın Bakan Uroloğlu ve ekibi tarafından uyarıldığı bilinmiyor. Fakat, ‘karşılık alınmadı’ denirken de bir ‘iletişim’ olduğu anlaşılıyor” ifadelerini kullandı.

Instagram, Facebook ve Whatsapp’ı bünyesinde bulunduran Meta şirketinin Türkiye’de temsilciği olduğunu ve son şeffaflık raporunu 31 Temmuz’da yayınladığını belirten Akdeniz, şöyle yazdı:

“Şeffaflık raporu, Instagram engellenmeden 48 saat önce yayınlandı”

“Böyle bir iletişimin olması da olağan bir durum olmakla birlikte Meta’nın (Facebook & Instagram) Türkiye’de temsilciliği olduğu ve 5651 sayılı Yasa gereği 6 ayda bir şeffaflık raporları yayınladığı ve bu raporları BTK’ya gönderdiği de bilinmektedir. Bu raporlar basının ve kamuoyunun ilgisini pek çekmemekle birlikte Meta tarafından Instagram için en son içerik kaldırma taleplerine ilişkin şeffaflık raporu 31 Temmuz 2024 tarihinde yayınlanmıştır. Instagram engellenmeden 48 saat önce diyelim.

“Bildirilen içeriklerin yüzde 94’üne yaptırım uygulanmış”

Instagram’ın bu son raporunda, en çok talebin BTK’dan gönderildiği (1849) ve 2580 içeriğin (FB & Instagram) şikayet edildiği belirtiliyor. 504 içerik Meta ilkelerini ihlal ettiği için tamamen kaldırılmış ve 1941 içerik ise Türkiye’den görünmez kılınmış. O halde 1 Ocak 2024 ile 30 Haziran 2024 arasında bildirilen 2580 içerikten 2445 tanesine yaptırım uygulanmış (yüzde 94). 135 diğer içerik (yüzde 6) ne olmuş belli değil. Raporda yazmıyor, açıklanmamış. BTK bu rapora cevap vermiş veya Bakan’ın bu süreçten haberi var mı belli değil.

“Türkiye’nin taleplerinin katalog suçlarla’ ilgili olmadığını düşünüyorum”

Ortada uyarılmayı gerektiren bir durum var mı? Kanımca yok. 135 diğer ve ne olduğu bilinmeyen içerikten dolayı Meta şirketi uyarılmış olabilir mi veya bu içeriklerden kaç tanesi Facebook’tan ziyade Instagram ile ilgili belli değil. Açıkçası, Türkiye’nin taleplerinin bu bağlamda ‘katalog suçlarla’ ilgili olmadığını düşünüyorum. Katalog suçlar işin hem bahanesi, hem de hukuki süreçleri ve itirazları, tam da adli tatil sırasında kıskaca almak, yavaşlatmak ve Instagram’ı kıstırmak”

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir